En av ti heldige i nytt studietilbud

Del dette innlegget

På Tunet Elverum jobber vi som kjent med å hjelpe personer ut i arbeid eller videre studier. De arbeidssøkende som blir henvist til oss fra NAV har som regel gått arbeidsløse i en lengre periode, og Tunets veiledere bistår disse personene med å finne en god retning videre i livet.

Niklas Løvås fra Elverum kom til oss i juni 2020. Siden den gang har han og karriereveileder Erica Pop jobbet målrettet med å finne noe som kunne passe for ham. I starten handlet det om å avdekke om det var arbeid eller videre utdanning som ville være det riktige.

Nyopprettet studietilbud

– Jeg har gått Bygg og anlegg på videregående tidligere, og jeg ønsker meg et fagbrev innenfor dette området – helst innen betongfag, sier Niklas.

Karriereveileder Erica Pop og Niklas Løvås ser i gjennom informasjonen som omhandler den modulbaserte fag- og yrkesopplæringen

På forsommeren ble vi oppmerksomme på at det skulle igangsettes et nytt modulbasert studietilbud innen fag- og yrkesopplæring i Innlandet. Tilbudet er beregnet på voksne personer som har fullført grunnskoleopplæring, og har til hensikt å tilby en fleksibel vei frem til fag-/svennebrev.

– Tilbudet er så «ferskt» at vi faktisk ikke var helt sikre på om det ville bli realisert for inntil bare noen uker siden, forklarer Erica. Men rett før høstferien fikk vi endelig beskjed om at det ville bli oppstart.

Opplæringsmodellen har kommet i stand som et testprosjekt, hvor initiativtakerne er Fylkeskommunene, Utdanningsdirektoratet og NAV.  Arbeids- og velferdsdirektoratet og Integrerings- og mangfoldsdirektoratet er også involvert. Modulstrukturerte læreplaner er helt nytt i Norge. Fagopplæringen består av fire til sju moduler, og det er kandidatens bakgrunn og basiskompetanse som bestemmer hvor mange moduler som må gjennomføres. Fag man har tatt og bestått i tidligere utdanningsløp trenger man ikke ta på nytt.

Les mer om modulisert fag- og yrkesopplæring på Utdanningsdirektoratets nettside

En av ti heldige i Innlandet

– Jeg er veldig glad, og føler meg heldig som fikk denne muligheten, sier Niklas. Kun ti personer er tildelt plass, og det er nesten ikke til å tro at den ene plassen skulle tilfalle meg.

Erica har sammen med Niklas jobbet fokusert for at denne muligheten skulle bli hans:

– Jeg har vært jevnlig på telefonen, fulgt opp og mast etter avklaringer, smiler Erica. Derfor er det en stor glede at det ordnet seg til slutt. En slik modulbasert fagopplæring bør definitivt ha noe for seg. Initiativtakerne skal ha honnør for at de ønsker å teste ut denne løsningen, og det er lov å håpe at det vil bli et permanent alternativ innen yrkesopplæring i fremtiden.

Vi på Tunet Elverum tror nemlig at dette tilbudet vil passe godt for mange andre også – ikke bare Niklas. Derfor krysser vi fingrene for at dette fungerer godt, og at tilbudet blir videreført når forsøksperioden utløper i 2023.

– Hvis Utdanningsdirektoratet opprettholder denne modulbaserte fagopplæringen skal nok vi bidra med kandidater, sier Tunets karriereveileder.

Kan fullføre raskt

Niklas er heldig som allerede har relevant kompetanse fra tidligere utdanning. Det kan sannsynligvis føre til at han kommer seg raskt i gjennom modulene, og at han ganske snart kan ta fagbrev på vanlig måte ute i bedrift.

– Utdanningsinstitusjonen, i Elverum sitt tilfelle ELVIS, har ansvaret for gjennomføringen samt å skaffe læreplass i bedrift. Hver modul må være gjennomført og godkjent, og når alle brikkene er på plass er det vanlig fagprøve ute i bedrift som gjelder, forklarer Erica.

Det faktum at Niklas allerede er så nær målet kan være en av årsakene til at han kom inn i ordningen. Når han har gjennomført sitt løp blir nemlig hans plass umiddelbart tilgjengelig for en annen kandidat. Tidsplan og fremdrift er individuell fra person til person, avhengig av hvor mange moduler som den enkelte skal ta.

– Det er godt å vite at alt er i orden nå, og at jeg har et fagbrev i sikte, sier Niklas.

Han er spent og motivert for prosessen videre. Vi på Tunet er også spente, og ikke minst glade for at vi har kunnet hjelpe Niklas på vei til en fullført fagutdanning.

Del dette innlegget

Del på Facebook
Del på Linkedin
Send på e-post

Flere artikler om tunet

Tunet kafe

Tunet kafè – midt i Leiret

Som en arbeids- og inkluderingsbedrift er vårt formål å skape gode og kvalifiserende arbeidsoppgaver for våre tilrettelagte ansatte. Vi vektlegger trygget og arbeidsglede, og kafè’en

Les mer
Ledig stilling

Karriereveileder søkes

Ønsker du en meningsfull og utfordrende jobb?
Tunet Arbeid og Karriere søker en karriereveileder i fast stilling som vil bidra til å skape motivasjon og

Les mer