Rengjøring og reparasjon av bilder og rammer

Del dette innlegget

Hans Morten Gimle er leder for Tunets rammeverksted. Han kan melde om god tilgang på oppdrag, og ofte ting som er litt utenom det vanlige.

En type oppdrag det har blitt flere av den siste tiden er rengjøring og reparasjon av gamle malerier. Når et bilde har nådd en viss alder vil generasjoners støv og smuss ha festet seg på overflaten hvis den ikke er beskyttet av glass. Kanskje har bildet ligget på et loft eller i en kjeller i noen tiår? Det gjør definitivt ikke saken noe bedre.

Erfaring og kompetanse

– På Tunets rammeverksted har vi både kunnskap og erfaring som trengs for å gjøre en god jobb med rengjøring og reparasjon, sier Hans Morten.

Han presiserer at vi på Tunet ikke er «konservatorer» i ordets rette forstand – det er årelang utdannelse for å kunne kalle seg kunstkonservator. Men likevel kan vi mer enn nok til å rengjøre og restaurere på en god måte. Det vil IKKE bli gjort noe som kan føre til skader, eller annen forringelse på kunstverket.

– Det er helt utrolig hvor mye en rengjøring kan ha å si for hvordan bildet fremstår, forklarer Hans Morten. Mange kunder tror nesten ikke at det er samme bildet, etter at vi har gjort jobben.

Presentasjon og bevaring

Han holder frem et bilde av Heradsbygd kirke, som er nesten 100 år gammelt, malt av A. Arnesen.

– Her har vi reparert skader og rifter i lerretet på baksiden. Vi har rengjort bilde og ramme. Der hvor det var synlige skader i malingen har vi retusjert med nennsom hånd. Resultatet har blitt meget bra.

I tilfeller hvor det er skade på ramme eller blindramme kan vi på Tunets rammeverksted hjelpe. Hvis det handler om skader som ikke kan repareres, kan vi tilby montering på ny blindramme eller helt ny ramme. På noen tiår har det også skjedd mye med materialene som brukes ved innramming.

– Syrefrie materialer er en selvfølge. Vi bruker ARTglass med minimalt gjenskinn, bedre fargegjengivelse og høyere UV sperre enn vanlig bildeglass. Innramming handler ikke bare om presentasjon – det handler også om bevaring, konkluderer Hans Morten.

Har du et bilde du skulle ha gjort noe med? Eller noe du ønsker å presentere på en spesiell måte? Ta kontakt med rammeverkstedet på Tunet. Sammen kan vi finne den beste løsningen for deg.

Del dette innlegget

Del på Facebook
Del på Linkedin
Send på e-post

Flere artikler om tunet