I disse korona-tider har vi på Tunet Elverum måttet tilpasse og justere vår drift på mange måter. Mest synlig for «mannen i gata» er kanskje tiltaket med at kafeen er stengt for gjester.
Men Tunet er så mye mer enn de tjenestene som er synlige for folk flest i hverdagen. En vesentlig del av vår virksomhet er at vi på oppdrag fra NAV jobber med å utrede. Vi bistår med å få folk tilbake til arbeid. Ett av tiltakene vi jobber med kalles AFT – Arbeidsforberedende trening (les tidligere sak om AFT). AFT er et tilbud til personer som av ulike grunner står utenfor arbeidslivet, og som har behov for veiledning for å komme ut i arbeid eller utdanning.

AFT-tiltak skal opprettholdes
Det er helt klare signaler fra NAV pr slutten av mars om at AFT-tiltakene skal opprettholdes, på tross av den krevende situasjonen med koronarestriksjoner. Rapporter skal skrives, og alle prosesser skal dokumenteres. Dette gir helt spesielle utfordringer for våre veiledere. Erica Pop er en av de hos oss som plutselig har fått arbeidsdagen snudd på hodet.
– Ja, det har blitt store endringer på kort tid, og det jobbes i hovedsak fra hjemmekontor. Arbeidet internt koordineres over telefon og teammøter på internett. Supplert med informasjonsutveksling via e-post, chat-plattformer og sosiale medier, opplever jeg likevel at vi er operative på en fullgod måte, sier Erica.
Tunets samarbeidspartnere, de forskjellige bedriftene som stiller opp med praksisplasser, skal også følges opp. Vårt inntrykk er at de er fornøyde med at vi gir oppfølging og informasjon også i denne perioden.
Teknologien hjelper oss
Tunets bruk av elektroniske verktøy og internettbaserte løsninger har økt betydelig de siste par ukene. Det gjelder også hvordan våre veiledere jobber ut mot deltakerne.
– Vi holder kontakten med dem via mange av de samme verktøyene som vi bruker for internkommunikasjon. I tillegg er det forskjellige nettsider og løsninger som deltakerne bruker aktivt. En av disse er selvfølgelig jobbsøk, som i dag i hovedsak foregår elektronisk. Deltakerne kan øke sin kompetanse ved å ta forskjellige online-kurs via løsninger for e-læring, og det finnes plattformer og portaler med karriereveiledning og kompetanseutvikling som tema.
Det varierer hvor komfortable AFT-deltakerne er med bruk av teknologi og internett. Men akkurat som at Tunets egne veiledere har måttet ta i bruk elektroniske verktøy, virker det som at deltakerne også er ekstra motiverte og gjerne prøver nye ting i disse dager.
– Vi opplever at deltakerne er glade for kontakten med sin karriereveileder. Alle kan vi kjenne på usikkerhet og bekymring slik situasjonen er akkurat nå, og at det er godt å prate med noen.
Arbeid & inkludering og aiLæring

Tunet Elverum er medlemsbedrift i Arbeid & inkludering (AI) – en bransjeorganisasjon under NHO Service og Handel (besøk AI – egen webside). Som AI-bedrift har Tunet tilgang til læringsportalen aiLæring. Vår opplæringskoordinator Hanne Skonnord forklarer:
– aiLæring dekker et bredt spekter av det vi jobber med. Plattformen har om lag 350 online-kurs, og innholdet er laget av medlemsbedriftene. I dagens situasjon ville det vært bortimot umulig å kunne tilby fornuftige aktiviteter til deltakerne hvis vi ikke hadde hatt tilgang til aiLæring.
Alle AFT-deltakere får sin egen pålogging og en «startpakke» med kurs som de skal i gjennom. Deretter blir den videre bruken av portalen individuelt tilpasset. En av de store fordelene med portalen er at vi har så mange kurs og så mye innhold samlet på ett sted. Våre veiledere slipper å lete rundt på nettet etter egnede oppgaver til deltakerne.
På ett eller annet tidspunkt skal samfunnet tilbake til det normale. I mellomtiden skal veiledere og alle andre hos Tunet Elverum gjøre sitt for å holde aktiviteten oppe, og hjulene i gang.