Rens av malerier

Picture of Av Geir Graff

Av Geir Graff

Del artikkel:

Facebook
LinkedIn

Malerier er kunstverk som eieren ofte har et spesielt forhold til. Kunsten går gjerne i arv og kan henge på vegg i flere generasjoner. Maleriene utsettes for forurensning ved at de blir påvirket av støv, vedfyring, røyk, damp med mer, -som alt annet i et rom. Skitten fester seg til lerretet og gjør at maleriet blir mørkt og fargene mindre synlig, -og kunsten kommer ikke til sin rett.

Malerier blir preget av tidens tann; fargene blir blasse og lerretet er ikke lenger like godt strammet opp på blindramma, eller det kan ha oppstått små hull i lerretet. Rammen rundt maleriene kan også ha blitt skadet eller at hjørnefestene har glidd fra hverandre.

På Tunets rammeverksted får du profesjonell hjelp til å rense og eventuelt reparere dine malerier!

Her vises et eksemplar hvor høyre del av maleriet er renset. Oljemaleriet er malt i 1905 og har hengt på en jernbanestasjon i Gudbrandsdalen.

Hans Morten forteller om prosessen

Først vurderer vi maleriets tilstand og sjekker ut hvor skittent det er. Vi tar maleriet ut av ramma og strammer opp lerretet og fester det med nye stifter. Noen ganger trenger blindramma også å bli reparert – det fikser vi lett!

Når vi skal rense et maleri, enten det er malt med akryl- eller oljemaling, starter vi veldig forsiktig. For å ha kontroll på kvalitet og prosess, renser vi alltid et lite parti av gangen. Vi går forsiktig fram og sjekker hvordan lerretet reagerer på behandlingen. Når vi er fornøyd med rengjøringens resultat, settes maleriet til tørk. Til slutt påføres et tynt lag med verniss som gir maleriet en matt overflate og som beskytter kunsten mot fremtidig forurensning. Vi handler inn såper og kjemikalier som er godkjent til dette, av et firma i England som er spesialister på området.

Lerret som har blitt defekt, ved for eksempel at det har blitt hull i lerretet, noe som ofte kan oppstå på gamle malerier, kan repareres hos oss. Dersom farge har blitt skadet eller det har oppstått riper, retusjerer vi dette på en profesjonell måte.

Resultater

Dette er moro å arbeide med! Resultatene er fantastisk og kundene gir god og umiddelbar respons når de får se resultatet. Ofte blir det veldig synlig at den gamle ramma nå ikke gjør seg fortjent til det nyrensa maleriet, – da selger vi ny innramming, sier kremmeren Hans Morten.

Kompetanse

Tunets rammeverksted har eksistert i 27 år og har lang erfaring med innramming av kunst og andre objekter. Vi har lært mye gjennom egenstudie, kunder, forhandlere og praktisk erfaring om hvordan man renser og restaurerer eldre malerier.

Våre største forhandlere på rammelister er Larson Juhl, Interart og Nordic Framing.

KONTAKT TUNET

Les flere nyheter

En gruppe mennesker fra Tunet Elverum står bak en glassmonter fylt med ulike matvarer, smiler og rekker opp hendene i en feiringsgest. De har på seg matchende blå uniformer.

TUNET KAFÈ – MIDT I LEIRET

Som en arbeids- og inkluderingsbedrift er vårt formål å skape gode og kvalifiserende arbeidsoppgaver for våre tilrettelagte ansatte. Vi vektlegger trygghet og arbeidsglede, og kafèen

Les mer