Veien til Miljøfyrtårn-sertifisering: – Vi vil ta vårt ansvar på alvor

Del dette innlegget

Da Agena fikk ny daglig leder, var det en entusiastisk og miljøbevisst leder som tok over tømmene i den mangfoldige inkluderingsbedriften.

Selskapet har så mange jern i ilden at det ble en krevende, men spennende utfordring da Toronn Asdahl Brunsell fikk med seg hele laget mot målet om å bli Miljøfyrtårn-sertifisert.

Gjennom datterselskapet Tunet Elverum AS leverer Agena arbeidstrening og tjenester til NAV. I en bedrift som tilbyr alt fra kafé, galleri, kompetanse på foto og trykk, til rammeverksted og makuleringstjeneste, var det mye som måtte gripes fatt i.

– For meg var det viktig personlig å synliggjøre kvaliteten og å få opp bevisstheten rundt miljø når vi har mulighet til det. Når vi er så sammensatt som vi er, var det en mer krevende øvelse enn jeg hadde trodd. Det er jo flere ulike sertifiseringskrav i de ulike bransjene som vi faller inn under, forteller den entusiastiske lederen.

Motivasjonen er på topp

Det er ingen tvil om at motivasjonen er på topp hos Toronn når det handler om organisering og miljø. Engasjementet gir uten tvil travle dager.

– Man blir opptatt når man engasjerer seg vet du! Huffameg, ler Toronn.

Engasjementet kommer tydelig frem i den sprudlende tonen når hun fortsetter:

– Jeg har en veldig motivasjon for at ting skal være ryddig, ordentlig og at man skal ta ansvar. En fun-fact om meg som ofte har blitt brukt, er at noe av det som gjør meg mest lykkelig, er å sortere søppel. Jeg blir så glad av å legge plasten der, bioavfallet der, metallbiter der, og se hvor lite restavfall vi får. Jeg synes jo det er så gøy, ler hun.

– Hopp i det!

Med et brennende engasjement hos lederen var det ikke vanskelig for de ansatte å si ja til den nye utfordringen.

–  Jeg tok en sjanse og håpet at andre ansatte på Tunet også hadde dette engasjementet. Og det hadde de. Kjøkkenet var med, makuleringen var med, Hanne som er opplæringskoordinator sa: «Endelig!” Da var det veldig lett å svare: «Hopp i det»!

Den 18. desember 2020 kom endelig sertifiseringen. Toronn var forberedt på at dette skulle ta lenger tid, men den iherdige innsatsen førte til sertifisering like før jul i fjor.

– Jeg regnet ikke med at vi skulle bli godkjent før jul. Jeg hadde trodd vi skulle bruke dette året på å bli godkjent, men så var vi visstnok så godt forberedt at sertifisøren syntes vi skulle gå for det.

Tydelige resultater

Rapporten fra Miljøfyrtårn viser ikke bare at Agena og Tunet kvalifiserer til den anerkjente sertifiseringen, men også fremgangen som selskapet har gjort over tid.

For eksempel økte antallet leverandører som også er sertifisert gjennom ordningen eller lignende systemer med hele 33% fra 2019 til 2020. Energiforbruket gikk ned 6%, og klimaregnskapet viser en nedgang på 10% i CO2-utslipp sammenlignet med 2019-nivået.

– Alle må ta ansvar

Det er mange små og store tiltak som har bidratt til resultater. Fokuset på mer kortreist produksjon, kvalitet og miljøkompetanse er avgjørende, forklarer hun.

– Det handler om både arbeidsmiljø og det å ha en bra arbeidsplass. Vi jobber med arbeid, inkludering og å bistå arbeidssøkere. Vi skal gi kompetanse og hele tiden passe på at det er kvalitet i det vi legger i ryggsekken og det vi selger av varer, sier hun og legger til:

– Og miljø generelt er jo noe vi alle må ta ansvar for. Dette med at alle monner drar, er en viktig side av det.

– Et felles løft

Valg av leverandører har skal også gjenspeile målet om høy kvalitet og miljøbevissthet.

– Det handler om arbeidsmiljøet vårt, søppelsortering, valg av fremkomstmidler og ikke minst om valg av leverandører og samarbeidspartnere. Vi ønsker å bruke de som har det samme ønsket om å ta et felles løft for miljøet, samtidig som de har gode arbeidsvilkår.

Viktig å vite hvorfor

For en inkluderingsbedrift byr det å hele tiden jobbe for miljøet, også på nye opplæringsmuligheter.

– De ansatte må også vite hvorfor. Det er viktig. Nå har vi for eksempel et mål om å tilby billigere kaffe hvis du har med egen kopp. Da må gjengen på kjøkkenet vite hvorfor. At vi da sparer søppel og innkjøp. Dette kan brukes i opplæring, forklarer Toronn.

– Det er alle de små tingene. Mange bekker små, ikke sant? Det er ikke de store, revolusjonerende tiltakene, for det er vi ganske gode på i Norge generelt.

For å oppnå sertifiseringen er det ikke bare å bytte ut fossilbilen med el-bil, selv om Tunet også har gjort dette med cateringbilen sin. Det er mange små faktorer som spiller inn.

– Vi rydda i gamle permer, justerte rutiner og leverte masse kjemikalier man egentlig ikke trenger, til miljøstasjonen. Slike småting er tidkrevende, og når det er på plass, gjelder det om å finne nye ting. Vi skal jobbe mer med kortreiste varer på kjøkkenet og det vi selger skal ha miljøperspektiver i seg.

System i sakene

Selv om sertifiseringen nå er på plass – foreløpig frem til 2023 – vil ikke Toronn og gjengen på Tunet sitte med hendene i fanget i tiden fremover.

– Miljøfyrtårn er jo en sertifisering som er anerkjent og har en tydelig plakett. Det er veldig lett å se når noen er miljøsertifisert. Så når vi kunne jobbe oss frem til det, så hadde vi også et godkjentstempel som viser at vi har orden i sysakene.  Vi hadde ressursene til det, og alt lå til rette for at vi skulle få til dette. Nå skal vi strekke oss enda lenger i det fantastiske som Tunet har å tilby samfunnet og alt det vi selger.

Som daglig leder har man mye ansvar, og oppgavene står i kø. Vi takker for samtalen, slik at Toronn kan haste videre til neste møte.

– Vi vil ta vårt ansvar på alvor. Både menneskene og miljøet. Og disse to henger sammen, avslutter hun.

Del dette innlegget

Del på Facebook
Del på Linkedin
Send på e-post

Flere artikler om tunet

Tunet kafe

Tunet kafè – midt i Leiret

Som en arbeids- og inkluderingsbedrift er vårt formål å skape gode og kvalifiserende arbeidsoppgaver for våre tilrettelagte ansatte. Vi vektlegger trygget og arbeidsglede, og kafè’en

Les mer
Ledig stilling

Karriereveileder søkes

Ønsker du en meningsfull og utfordrende jobb?
Tunet Arbeid og Karriere søker en karriereveileder i fast stilling som vil bidra til å skape motivasjon

Les mer