Vet du hva som passer for deg?

Hadde det ikke vært fint om noen kunne hjelpe deg med å finne ut hva slags yrke du passer til, og hvilken vei du kan gå for å få drømmejobben? Tunet tilbyr nå karriereveiledning og hjelper deg med å bli bedre kjent med deg selv og hvilke muligheter som finnes.

Del dette innlegget

Skrevet av: Monika Søberg

Hadde det ikke vært fint om noen kunne hjelpe deg med å finne ut hva slags yrke du passer til, og hvilken vei du kan gå for å få drømmejobben? Tunet tilbyr nå karriereveiledning og hjelper deg med å bli bedre kjent med deg selv og hvilke muligheter som finnes.

I og for seg har Tunet jobbet med karriereveiledning i mange år, og har god erfaring med å hjelpe både unge og voksne med å finne ut hvilken retning de skal søke for å finne yrker og arbeidsoppgaver de vil trives med.

Nå åpner de opp og går enda videre ut. Fra februar ønsker de velkommen til alle som trenger hjelp og veiledning, enten det er ungdom som står foran valget om å finne riktig utdanning, eller det er voksne som har innsett at de ikke har havnet på riktig hylle her i arbeidslivet.

Akkurat nå i starten er det ekstra fokus på ungdom og valg av utdanning. 1. mars og 15. april er viktige datoer for dem som skal videre på veien mot et voksenliv og en jobb de vil trives med.

Det er ikke så lett å være tiendeklassing eller ferdig med videregående og vite hva man skal velge av skoler og utdanning. Det er en jungel av både skoler og yrkeskarrierer å velge mellom, og vanskelig å vite hva som passer akkurat for deg.

Tunet kan hjelpe

Det er akkurat dette Tunet kan hjelpe deg med. De tilbyr veiledning gjennom alle mulighetene, og de har god kompetanse på å finne ut hva som passer den enkelte.

Marthe Lindmo er karriereveileder hos Tunet, og en av dem du kan møte for å få hjelp på veien til å finne ut hva som er drømmejobben.

 • Dette er noe som favner alle, både ungdommer og voksne, forteller hun.

Hun vet at ungdom ofte velger utdannelse etter hva andre venner gjør, mer enn at de velger ut fra hva de ønsker å drive med selv. Det kan bety flere år med feil fokus og retning.

 • Vi opplever at de vi kartlegger blir mer trygge på seg selv og egne valg, sier Lindmo.

Marthe synes det er veldig spennende å hjelpe folk til å bli bedre kjent med seg selv og finne ut hva slags yrker som passer for dem. Veiledningen blir forskjellig fra person til person, alt avhengig av hva som er mål og behov.

Marthe Lindmo tilbyr personlig tilpasset karriereveiledning på Tunet.

Bedre kjent med seg selv

Tunet bruker to verktøy i kartleggingen, Inflow24 og Karriereverktøy.

I Inflow24 blir man bedre kjent med seg selv. Dette programmet kartlegger interesser, preferanser og egenskaper.

 • Kartleggingen svarer man på selv, og etterpå går vi gjennom resultatene. Her blir du godt kjent med det som er dine styrker og ikke minst motivasjonen. Det gir en god oversikt over hva slags utgangspunkt man har og muligheter som kommer, sier Lindmo.

Skolene bruker også noe tid på utdanningsvalg, men Tunet går mer grundig til verks. Dessuten er det en fordel med noen utenfra som ser ting på en annen måte enn de som kjenner elevene fra før, og kanskje har formeninger om hva de bør velge.

 • Vi kombinerer interesser og preferanser og er en nøytral uavhengig part, sier Lindmo.

Hun forteller at mange har fått en real aha-opplevelse etter å ha fått en gjennomgang på denne måten, at det nesten er litt skummelt å bli så godt kjent med seg selv. Ofte er det slik at mange finner svaret selv når de først har blitt mer oppmerksomme.


Hvilken karriere

Karriereverktøyet er den andre delen av veiledningen, som er en database med over 10 000 yrker og utdanninger. Verktøyet sorterer de som passer best til deg, ut fra interessene dine. I tillegg forteller den hvilke utdanninger du kan velge blant for å komme til det yrket du vil.

 • Det kan være mange måter å ta en utdanning på. Hvis man finner den veien som passer best, er det større sjanse for å lykkes, tror Lindmo.

Karriereveiledningen tar hensyn til alle egenskaper, hvordan du liker å jobbe, følsomhet, måten du tenker på, for eksempel om du er en type som liker å ha flere baller i lufta på en gang, sier Lindmo. Dette gir et fokus som øker sjansen for at du tar et riktig valg.

Personlig oppfølging er viktig for å finne ut hvilke muligheter som finnes for nettop deg.

Vet hvor viktig valgene er

Toronn Asdahl Brunsell er daglig leder på Tunet og er glad for at vi nå går bredere ut og tilbyr hjelp til både store og små.

 • Vi som jobber i denne bransjen som hjelper folk på vei, vet hvor viktig disse valgene er, sier hun.

Det er ikke lett å velge heller, i jungelen av valg og muligheter som finnes.

 • Vi ser ofte at folk tar valg på litt lettbeint grunnlag, de vet ikke helt selv hva de vil, og velger kun ut fra motivasjonen akkurat nå. Å bli bedre kjent med seg selv og klare å tenke mer langsiktig før valgene tas, er viktig, forklarer hun.

Det kan treffe hardt for dem som velger feil og innser det for sent, og det treffer like hardt uansett alder. Det er ugreit å kjenne på at man egentlig skulle gjort noe annet. Da er det også godt å få hjelp til finne ut hvilke alternativer som finnes.

 • Det er en utfordring å finne ut «hvem er jeg», sier hun.

Asdahl Brunsell understreker at det er det samme verktøyet som brukes nå, som de har hatt gode erfaringer med i flere år i egen organisasjon.

Daglig leder i Tunet, Toronn Asdahl Brunsell.
 • Men nå henvender vi oss bredere ut og tilbyr det vi har hatt suksess med til flere, fortsetter hun.

Så langt hun kjenner til er det ingen andre i distriktet som tilbyr et lignende tilbud.

 • Det er en positiv veiledning og virkelig noe som åpner øynene for mange, sier hun.

Hun får også tilbakemelding på at det er en befrielse at kartlegging og rådene kommer fra noen som de ikke kjenner fra før.

 • Det har både sine fordeler og ulemper å få råd fra dem som kjenner deg godt fra før. Vi er et godt alternativ for dem som vil ha en uavhengig vurdering, avslutter Toronn.

 


Fleksible møter

Med fokus spesielt på ungdom nå i starten, tilbyr Tunet ekstra god pris. De er også veldig fleksible for å tilrettelegge slik at det er praktisk mulig å få gjennomført møtene.

 • Mye skjer digitalt, men vi kan ta fysiske møter på kveldstid for at det skal bli lettere å gjennomføre for dem som er på skole eller jobb på dagtid, sier Lindmo.

Vi håper at det er mange som benytter sjansen til å få et ekstra godt grunnlag for å ta noen av de viktigste valgene, som vil ha betydning for resten av livet.

Les mer om hva vi tilbyr og hvordan vi jobber med karriereveiledning her.

Del dette innlegget

Del på Facebook
Del på Linkedin
Send på e-post

Flere artikler om tunet

Tunet kafe

Tunet kafè – midt i Leiret

Som en arbeids- og inkluderingsbedrift er vårt formål å skape gode og kvalifiserende arbeidsoppgaver for våre tilrettelagte ansatte. Vi vektlegger trygget og arbeidsglede, og kafè’en

Les mer
Ledig stilling

Karriereveileder søkes

Ønsker du en meningsfull og utfordrende jobb?
Tunet Arbeid og Karriere søker en karriereveileder i fast stilling som vil bidra til å skape motivasjon og

Les mer